Tunmousse på ristet rugbrød

fullsizeoutput 160 | Domestic Science
  • Set
    936

Vi gik lige i retromode her hjemme – og så er det også godt at spare lidt op til en skiferie. Så hvad havde vi i skabene???

Dåsetun, som kan holde sig for evigt!

Så tunmousse lå lige til højrebenet på ugens madplan.

Tunmousse er så taknemmelig og nem en ret, da de fleste af ingredienserne altid er at finde i hutten… Vi har da altid lige et eller andet salat i grøntskuffen i køleskabet, ikke…? Vi har da også næsten altid creme fraiche, smør og løg i hytten… Citronen kan måske knibe. Måske du har den der plastikcitron, som kan holde sig for evigt. Jeg siger det ikke til nogen…

Jeg synes tunmousse har godt af at blive lavet i nognelunde god tid. Så kan moussen rigtig sætte sig og få den der lidt gammeldaws “jelly-agtige”konsistens. Men er der knald på, kan den også laves lige op til spisetid. Så blive den bare ikke fast i konsistensen. Jeg laver den gerne lige, når jeg kommer hjem fra arbejde. Så slapper vi af lige op til spisningen.

fullsizeoutput 15e | Domestic Science
Det er så retro med tunmousse og rød dressing!

 

Tunmousse

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Retter Fisk, Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 3 dåser tun i vand
  • 50 g smør
  • 1 dl creme fraiche 18 %
  • 2 spsk mayonnaise
  • 1 spsk citronsaft
  • ½ løg
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peber

Sådan gør du
 

  • Hæld vandet fra tunfisken. Tunen moses groft med en gaffel i en stor skål. Du behøves ikke være speciel grundig. Det hele blendes alligevel lige om lidt.
  • Snit det halve løg fint og smid det ned til tunen.
  • Del det blødgjorte smør i mindre stykker og tyr det i skålen sammen med salt, creme fraiche, mayonnaise og citronsaft.
  • Kom tunmousse i din ønskede form. Læg et stykke plastikfolie over formen og sæt på køl. Alternativt kan du lægge plastikfolien ned i en skål, spring- eller rugbrødsform og fyld tunmoussen i den. Så kan du fadanrette tunmoussen for selskabetskiver.
  • Lad tunmoussen trække så lang tid som muligt. Gerne flere timer, men den er også fin til familien, som skal have noget lynhurtigt mad. Så opnår du bare ikke så meget moussekonsistens.

Tip til opskriften

Anret tunmoussen på tallerkner og pynt med alt det grønne, som du kan finde i grøntskuffen i køleskabet. Det kunne være tomater, citroner, lidt avocado skåret i skiver – keep going… Har du dild i haven eller i vindueskarmen? Læg et par friske dildkviste ved.
Alternativt kan skålen med tunmoussen smides i en springform med hul i. Smæk den ud på et fad, hvor tilbehøret ligger omkring. I hullet er der plads til den røde dressing.

Rød Dressing

Verdens nok letteste fisk- og skaldyrsdressing…

Jeg kan huske at have skruet en masse rød dressing sammen, mens jeg var i kokkelære på Park Hotel. Her blev der satme langet mange rejecocktails over disken. Og den her bandit er en rejecocktail og tunmousse´s bedste ven!

 

fullsizeoutput 160 | Domestic Science

Rød dressing

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 5 minutter
Samlet tid 5 minutter
Retter Dressing, Tilbehør
Køkken Global

Ingredienser
  

  • 4 spsk creme fraiche
  • 2 spsk ketchup
  • 1-2 skvæt tabasco
  • ½-1 fed hvidløg
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peber

Sådan gør du
 

  • Alle ingredienserne blandes sammen i en skål og stilles på køl ind til servering.

Tip til opskriften

Dressingen har godt af at stå og “trække” lidt i køleskabet. Så kommer den til at smage af mere.

 

fullsizeoutput 15a 2 | Domestic Science

Ristet rugbrød

4 Skiver god Rugbrød.

2-3 spsk Solsikke- eller rapsolie til stegning.

  1. Varm en stor pande godt op til middel-høj varme.
  2. Kom olien på panden. Der skal være et tyndt lag olie på hele panden.
  3. Når olien er varm, lægges rugbrødet forsigtigt på panden. Rist rugbrødet sprødt på begge sider; ca. 2-3 minutter på hver side.

Efter stegning, lægges rugbrødet på køkkenrulle på en tallerken. Køkkenrullen suger det værste olie.

Rugbrødet må godt blive koldt. Så du kan lave det i god tid. Rugbrødet skal tilføre noget sprødhed og den lækre bitre maltsmag. Umme umme.

Tilbehør

Lidt romainesalat (hjertesalat).

En håndfuld cherrytomater.

Lidt skiveskåret agurker.

Lidt gulerødder, hvor du skræller dem i tynde sprøde strimler med en kartoffelskræller.

fullsizeoutput 15f | Domestic Science
Ristet rugbrød er en fræk måde at få noget crunch ind i en salat eller lignende. Den her tunsalat er så sund, at rugbrødet blev stegt på en pande i lidt olie. Alternativt kan du riste rugbrødet på en brødrister.

 

Velbekomme

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide